Espai on els alumnes que participen en el curs de reputació 2.0., impartit a la UOC, van publicant i compartint la descoberta d'eines i indicadors que serveixen per analitzar la reputació online
dijous, 8 de març del 2012
Google blocs
Hi ha opinions que són molt susceptibles d'ésser donades en blocs, i ho són especialment aquelles dels temes que generen més passions, com la tecnologia, el futbol, la política o la moda, per citar-ne només alguns dels més coneguts. Normalment aquests àmbits tenen fidels seguidors, alguns dels quals fan el pas a la blogosfera per convertir-se en líders d'opinió i solen oferir anàlisis a fons dels temes que els interessen, que acaben essent guia per a qui busca informació d'aquells temes.
La recerca a través de Google blocs serveix per fer un primer rastreig -que no únic- de bitàcores, per les possibilitats de configuració que ofereix, i per la rapidesa amb què mostra els resultats.
En primer lloc, una vegada feta la cerca apareixen com a primer resultats, i separats dels altres, aquells que contenen el nom que estem buscant al títol mateix del bloc, fet que ja pot ser un indicador de la rellevància dels continguts que hi trobarem (part groga de la imatge). Seguidament, presenta aquells que tenen la paraula buscada al títol d'algun dels posts (part taronja).
D'altres aspectes positius que cal destacar també són el fet de poder ordenar per idioma -a tot Internet o bé per la llengua que tenim per defecte al buscador-, per data de publicació -des de fa 10 minuts fins al darrer any, o en un intèrval personalitzat-, i bé per rellevància, bé per data (tret de la part superior de resultats que conté la paraula buscada al títol del bloc).
L'eina permet també crear alertes per correu electrònic de la cerca feta i subscriure's a un feed de recerca de bloc per a la paraula que ens interessa.
L'inconvenient més visible és que no ofereixen cap informació addicional valorativa dels continguts trobats, més enllà de l'ordre de rellevància establert pel buscador mateix -haurem de rastrejar 'a mà' cadascuna de les entrades.
Un altre problema és el fet que la recerca a Google blocs i a Google ofereix resultats molt dispars per a la mateixa paraula, de manera que el lloc a què vagi a parar la persona que busqui informació sobre el tema que estem monitoritzant dependrà molt de si atina o no a canviar l'espai de cerca dins del buscador -tot o blocs.
Com a conclusió global, és una eina prou útil com a complement de recerca en l'àmbit dels blocs.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Bona nit a tothom,
ResponEliminaEstic totalment d'acord en que les xarxes socials representen una gran oportunitat que cal aprofitar. Podem tenir i compartir experiències amb altres persones, ampliar coneixements, opinar sobre qualsevol temàtica i poder ser llegits i contestats per alguna persona en un lloc qualsevol del món. Però com a part negativa penso que la xarxa, com tot, s'ha de saber dosificar, ja que correm el risc de perdre'ns en un laberint del qual es difícil sortir-ne. Opinar SI, però amb respecte i honestedat, NO creure tot el que es publica als social media; aprendre a nodrir-nos de les millors fonts i fer un aprenentatge a consciència. També és important que les legislacions s'adaptin als nous delictes digitals que sorgeixen. En fi, un món apassionant i un gran repte.