dimecres, 14 de març del 2012

Topsy

He utilitzat un cercador de microblogging, concretament de piulades de Twitter, no he utilitzat el cercador que utilitza Twitter i que té incorporat a la pròpia pàgina ja que no ofereix la totalitat dels resultats històrics, sinó que només ens dóna els resultats dels darrers tres mesos, aproximadament.

He optat per fer servir TOPSY, és una eina molt senzilla de fer servir, ja que només cal indicar el hashtag, o paraula clau que es vol fer cercar, amb l'acompanyament habitual del símbol #, jo he cercat per #kindle. Per fer una cerca una mica més acurada he triat determinats filtres: només els "tweets", en espanyol (no ens ofereix l'opció de català), ordenats per data. I aquí teniu el resultat: http://topsy.com/s?allow_lang=es&order=date&q=%23kindle&type=tweet&window=a

Vull destacar alguns aspectes, un en relació a la senzillesa d'ús de l'eina, és molt fàcil de fer servir, només cal remenar una mica el menú de l'esquerra. Així mateix ens ofereix alguna gràfica que permet veure "quant" es parla del nostre hashtag triat en els darrers 30 dies...també ens ofereix dades, en forma de taula, de quan s'ha parlat del nostre hashtag en la darrera hora, el darrer dia, setmana, mes, dos mesos i de sempre. Tanmateix ofereix la possibilitat de subscriure per RSS i per correu electrònic la cerca feta...per mantenir-nos informats de l'evolució.

Inconvenients? doncs bàsicament no fer servir bé el menú de l'esquerra o les limitacions lingüístiques que ens ofereix en les cerques...

Personalment penso que és una molt bona eina per fer un seguiment del que es diu a una xarxa com Twitter.

IMENTE

Una eina a nivell professional forca interessant i de casa nostre, és www.imente.com, una manera intuïtiva d-organitzar la cerca en tots els àmbits, siguin xarxes socials o notícies, a més té una eina per fer un seguiment de Reputació online, ens permet exportar a Excel. També ens proporciona un cercador de notícies en català, Huubs.cat. Com aspecte positiu tenim que està disponible completament en català, i com a negatiu, que és de pagament.
La veritat és que les primeres eines que he utilitzat per fer l’activitat eren les ja dites als comentaris anteriors. L’única que no s’ha dit, a nivell gratuït és google insights (a part del link us passo una captura dels resultats que he obtingut en l’activitat). Es fa la cerca avançada: pots filtrar per geografia, temps (jo he filtrat fins fa un any ençà) i/o categories.Si cliqueu el quadre de notícies el gràfic canviarà...


A nivell professional (de pagament) també són molt efectius TRAACKR o SocMetrics



dimarts, 13 de març del 2012

Keotag

L'eina keotag és força senzilla. Mitjançant la introducció d'un tag, realitza cerques a diferents motors de cerca i xarxes socials.

Com aspecte positiu, no et mareja amb formularis complexos. Simplement, et demana introduir un tag i indicar quin motor vols usar.
Com aspecte a millorar, li trobo a faltar un filtre per idioma.

Google Alerts - Monitoritzar reputació a curt termini

La reputació a la xarxa és un concepte de difícil control. Les actuacions que es poden fer per influir en la reputació es poden enfocar segons el temps de reacció.
Algunes campanyes poden estar dissenyades per causar una bona reputació a curt termini, i d'altres - en canvi - poden generar bona reputació a mitjà o llarg termini.

Per a poder mesurar les reaccions a curt termini, hi ha una eina que ens acosta la informació de forma automatitzada i periòdica: Google Alerts. És una eina gratuïta i la pot usar qualsevol que tingui un compte de google.



Al meu parer, és una eina complementària que ens facilita obtenir indicadors de contingut nou i, per tant, ens ajudarà a prendre certes decisions en una campanya.

Swotti

Abans d'aquest curs, pràcticament no havia sentit a parlar de "cercadors d'opinions", he trobat molt interesant SWOTTI, per seu volum de contrast, sistema intitiu, cerca  tota la red d'Internet, sistema desenvolupat en espanyol. Uns criteris de valoració molt sencills. Per búsquedes sencilles trobo que està prou bé. Ara estic a la búsqueda d'altres amb informació més complexa i complerta.

diumenge, 11 de març del 2012

Swotti: Un cercador específic d'opinions.


Com a estratègia per a fer-te una idea de com està valorat el producte que s’està “investigant” està bé conèixer l’opinió de la gent. Una manera bona de fer-ho és utilitzant un cercador específic d’opinions com Swotti.
Segons la meva opinió, els punts més forts d’aquest cercador són que:
  • Especifica el que busques: sobre quin Kindle vols els resultats?
  • Diu el nombre d’opinions que s’han analitzat per a donar aquests resultats: unes 9.268.
  • I el millor de tot, totes aquestes opinions, les pots filtrar segons vulguis veure les que han estat les millor, o les pitjors,... i fins i tot per idioma.
  • Però si no es vol invertir massa temps mirant totes les opnions, el cercador en fa un resum breu de totes elles. I en diferents formes: segons el seu díndex (prestacions, pes,...), en un núvol d'atributs,...




I els aspectes negatius  els resumiria, bàsicament, en que:
  • L’actualització de les opinions no és bona (la més recent és de 2010. En aquests mitjans, això és tota una eternitat. I el nou Kindle, quan ha sortit?) 
  • La rellevància de les opinions que fan servir i com en fan la tria, no està explicada (bé, ells expliquen que tenen un Index per a qualificar-les, per tant, si no "te'ls creus", doncs busca un altre cercador, no?).




dijous, 8 de març del 2012

Google blocs


Hi ha opinions que són molt susceptibles d'ésser donades en blocs, i ho són especialment aquelles dels temes que generen més passions, com la tecnologia, el futbol, la política o la moda, per citar-ne només alguns dels més coneguts. Normalment aquests àmbits tenen fidels seguidors, alguns dels quals fan el pas a la blogosfera per convertir-se en líders d'opinió i solen oferir anàlisis a fons dels temes que els interessen, que acaben essent guia per a qui busca informació d'aquells temes.


La recerca a través de Google blocs serveix per fer un primer rastreig -que no únic- de bitàcores, per les possibilitats de configuració que ofereix, i per la rapidesa amb què mostra els resultats.
En primer lloc, una vegada feta la cerca apareixen com a primer resultats, i separats dels altres, aquells que contenen el nom que estem buscant al títol mateix del bloc, fet que ja pot ser un indicador de la rellevància dels continguts que hi trobarem (part groga de la imatge). Seguidament, presenta aquells que tenen la paraula buscada al títol d'algun dels posts (part taronja).
D'altres aspectes positius que cal destacar també són el fet de poder ordenar per idioma -a tot Internet o bé per la llengua que tenim per defecte al buscador-, per data de publicació -des de fa 10 minuts fins al darrer any, o en un intèrval personalitzat-, i bé per rellevància, bé per data (tret de la part superior de resultats que conté la paraula buscada al títol del bloc).
L'eina permet també crear alertes per correu electrònic de la cerca feta i subscriure's a un feed de recerca de bloc per a la paraula que ens interessa.


L'inconvenient més visible és que no ofereixen cap informació addicional valorativa dels continguts trobats, més enllà de l'ordre de rellevància establert pel buscador mateix -haurem de rastrejar 'a mà' cadascuna de les entrades. 
Un altre problema és el fet que la recerca a Google blocs i a Google ofereix resultats molt dispars per a la mateixa paraula, de manera que el lloc a què vagi a parar la persona que busqui informació sobre el tema que estem monitoritzant dependrà molt de si atina o no a canviar l'espai de cerca dins del buscador -tot o blocs. 


Com a conclusió global, és una eina prou útil com a complement de recerca en l'àmbit dels blocs.




dimecres, 7 de març del 2012

ICEROCKET: social media tracker

Es tracta d'una altra eina per fer seguiment a través de les xarxes socials. En aquest cas també és gratuïta i permet separar entre els diferents canals, idiomes i dates. Com a punt negatius i molt important, la no separació en els paràmetres de solidesa, sentiment, passió i abas que fa, per exemple, SocialMention. Només es basa en el nombre de posts.
Com a punt positiu que m'ha agradat és el fet que pots comparar-ho amb d'altres termes.

Aquí un exemple de la cerca de "kindle" en comparació amb termes com "ebook", "ipad" i "kindle fire".

dimarts, 6 de març del 2012

SocialMention.com: cerca a la immensitat de les xarxes

SocialMention.com és una eina gratuita que permet monitoritzar el que s'ha dit a la xarxa sobre el terme de cerca desitjat. Aquesta eina realitza un buidatge de diversos canals (blogs, microblogs, bookmarks, comentaris, xarxes, etc...) i els presenta en un sol mitjà unificat ordenats cronològicament de més recent a menys. A més, realitza estadístiques sobre tota la informació trobada, i resumeix el terme cercat assignant-li quatre paràmetres clau en forma de percentatge: solidesa (strength), sentiment, passió (passion) i abast (reach). L'altra funcionalitat que té, és que permet seguir en temps real el que s'està dient sobre alguna cosa a la xarxa (buzz), i encastar aquests resultats en un altre site.

Com a aspectes positius, té el següents (en la meva opinió):
  • No és de pagament.

  • Els paràmetres estadístics que calcula permeten fer-se una idea de com és de mencionat (strength) i com es valora (sentiment), i de si té fanàtics (passion).

  • Permet fer cerques avançades en canals concrets, per idiomes, dates, paraules clau, paraules excloses, etc...

  • Proporciona les paraules claus que més es relacionen amb el terme de cerca, els usuaris que més en parlen, i les hashtags que més s'hi relacionen.

  • Es poden configurar alertes que informen sobre quan es parla del terme sota observació.

  • Permet monitoritzar el que es diu sobre un terme a la xarxa (buzz).


Com a aspectes negaatius, crec que té els següents:

  • No permet ordenar els resultats per rellevància, només per data o per font.

  • Dóna un nombre molt baix de mencions (Per exemple, no em crec que sobre Kindle en català, només existeixin les 20 mencions que troba, quan al Google s'hi troben 308000 resultats en català...).

  • No discerneix gaire bé l'idioma de les fonts ja que quan busques en català, surten també mencions en anglès, per exemple.

  • La majoria de mencions les qualifica de neutrals, per tant el paràmetre sentiment pot estar molt esbiaixat.

Com a valoració final, crec que SocialMention.com és una eina més de monitorització que té les seves particularitats i aspectes positius (els millors per  mi són les alertes i la monitorització del buzz), però al meu parer potser no és la millor eina per a formar-se una opinió sobre quelcom, sobretot si no es vol buscar utilitzant l'anglès.